Το Social Innovation Forum 2025 έλαβε χώρα στις 1-2 Οκτωβρίου 2025, στις Βρυξέλλες.
Το κεντρικό θέμα του Φόρουμ εστίασε στο «πώς να οικοδομήσουμε ανθεκτικές κοινωνίες σε ολόκληρη την ΕΕ μέσω της κοινωνικής καινοτομίας. Προς μια ισχυρότερη Ευρώπη: Επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό και ενδυνάμωση των πολιτών για κοινωνική αλλαγή μέσω του ΕΚΤ+.»
Η κοινωνική καινοτομία αποτελεί βασικό μοχλό για τη δημιουργία ανθεκτικών κοινωνιών και οικονομιών — ενδυναμώνοντας τους πολίτες, ενισχύοντας την κοινωνική ένταξη και διαμορφώνοντας ένα ικανό και προσαρμόσιμο εργατικό δυναμικό, απαραίτητο για τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης σε έναν ταχέως μεταβαλλόμενο κόσμο.
Το Social Innovation Forum ανέδειξε τρόπους για το πώς η κοινωνική καινοτομία μπορεί να ενισχύσει την ανθεκτικότητα, να ενδυναμώσει τις κοινότητες και να προωθήσει τη βιώσιμη αλλαγή. Παρουσιάστηκαν πρακτικές καινοτομίας για την ανάπτυξη δεξιοτήτων, προώθηση στην απασχόληση και την κοινωνική ένταξη οι οποίες συμβάλλουν στην τόνωση της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης και στην οικοδόμηση ενός ισχυρότερου και δικαιότερου μέλλοντος.
Πέρα από μια πλατφόρμα κοινωνικού πειραματισμού, η κοινωνική καινοτομία προσδίδει πραγματική αξία στους πολίτες, ιδίως στις ευάλωτες ομάδες, ενισχύοντας την κοινωνική συνοχή και προλαμβάνοντας τον κοινωνικό αποκλεισμό. Εκπρόσωποι από τις πέντε κοινότητες πρακτικής του ΕΚΤ+ ( CoP) και το δίκτυο ALMA, εμπλεκόμενοι φορείς απ’ όλα τα κράτη μέλη, συναντήθηκαν για συμμετοχή σε παρουσιάσεις και δυναμικά εργαστήρια που προσέφεραν χώρο για ανταλλαγή απόψεων, καλών πρακτικών και αμοιβαίας μάθηση, με την ενεργή συμμετοχή και δέσμευση πολιτικών φορέων, εκπροσώπους της ΕΕ, στελεχών του δημόσιου τομέα, διαχειριστών έργων και εμπειρογνωμόνων.
Η πραγματική πρόκληση της κοινωνικής καινοτομίας έγκειται στην κλιμάκωση και ενσωμάτωσή της στις κύριες δημόσιες πολιτικές, μετατρέποντας τις πιλοτικές εμπειρίες σε βιώσιμη συστημική αλλαγή.
Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου του Δικτύου ALMA, διερευνήθηκαν βασικά ευρήματα και πρακτικά παραδείγματα από τα μέλη του δικτύου, με έμφαση στην αξιολόγηση των “ήπιων αποτελεσμάτων” στην ομάδα-στόχο των NEETs (νέοι εκτός εκπαίδευσης, απασχόλησης ή κατάρτισης).
Συμμετείχαν εκπρόσωποι από την ΕΔ ΕΣΠΑ ΥΕΚΑ, και παρουσιάστηκε η αξιολόγηση του ελληνικού πιλοτικού έργου «Move On with ALMA» το οποίο αποτέλεσε την πρώτη εφαρμογή προγράμματος διακρατικής κινητικότητας στην Ελλάδα για τους NEETs. Λειτούργησε ως πιλοτικό πλαίσιο κοινωνικού πειραματισμού και καινοτομίας, το οποίο επεκτείνεται πλέον σε τρεις ακόμη περιφέρειες, ανοίγοντας τον δρόμο για καθολική εφαρμογή σε εθνικό επίπεδο.
Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Φόρουμ: https://socialinnovationplus.eu/event/social-innovation-forum-2025/














